gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: завершено технічне розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті

18 січня 2021

Завершено технічне розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної звикористанням газу в побуті, яка сталася 21 жовтня 2020 у с. Голодьки Вінницької області.

Чадним газом отруїлися четверо осіб: лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть 75-річного чоловіка та двох неповнолітніх дітей – 3-х і 5-ти років. Ще одна постраждала, 59-річна жінка, згодом померла у лікарні.

З’ясувалось, що господар будинку використовував для опалення газову плиту, нагріваючи на ній металеву конструкцію із каналізаційного трійника, який був закритий зверху металевим фланцем та залитий бетоном боковим відгалуженням.

На підставі протоколу огляду місця аварії, технічного акту № 1 на аварію (нещасний випадок) Хмільницького відділення АТ «Вінницягаз», пояснень свідків, комісія технічного розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, дійшла висновку, що аварія в житловому будинку сталася через відсутність повітрообміну в приміщенні кухні житлового будинку, що є порушенням вимог п. 6.4 глави 6 розділу ІІІ НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання» та відсутність тяги у вентиляційному каналі кухні житлового будинку, що є порушенням вимогп. 5.7 глави 5 розділу V НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання».

Організаційна причина аварії не забезпечення безпечного користування плитою газовою ПГ-4 в приміщенні кухні житлового будинку, а саме: використання плити газової ПГ-4 для опалення, що є порушенням вимог п. 3.3 розділу ІІІ НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання». 

Для запобігання аваріям, пов’язаним з використанням газу в побуті, комісією запропоновані заходи. Зокрема, додатково провести інформаційно-роз’яснювальну роботу з абонентами щодо безпечного користування газом, під час виконання робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання проводити додатковий інструктаж мешканцям щодо недопущення використання газових плит для обігріву приміщень.