gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Кіровоградщині завершено розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті

12 січня 2021

Комісія, призначена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила технічне розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася у Кропивницькому 2 листопада 2020 року.

У приватному житловому будинку двоє людей отруїлись побутовим газом: 47-річний чоловік та його 16-річний син.

Після огляду місця виникнення аварії та вивчення технічної документації, пояснень, комісія дійшла висновку, що один із них ввімкнув саморобний газовий пристрій для обігріву приміщення.

При роботі пристрою відбувався нагрів труби опалення, а продукти згоряння від спалювання природного газу потрапляли в приміщення будинку. Вікна та двері як приміщенні кухні, так і в житловому будинку були зачинені.

Потерпілих знайшли в непритомному стані, хлопця, на жаль, врятувати не вдалося.

Комісія встановила технічні причини аварії – користування саморобним газовим пристроєм при зачиненій кватирці (фрамузі), що є порушенням  п.6.6. глави 6 розділу V НПАОП 0.00-1.76-15 «Правил безпеки систем газопостачання».

Організаційні причини також пов’язані з порушеннями «Правил безпеки систем газопостачання». Це самовільне встановлення вказаного пристрою. Споживачем природного газу, де сталася аварія, не були забезпечені умови для технічного обслуговування системи газопостачання природним газом. При цьому технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання системи газопостачання повинно здійснюватись відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.

Комісією запропоновані заходи для запобігання подібним аваріям.