gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: на засіданні Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування – про легалізацію праці як джерело наповнення місцевих бюджетів

18 грудня 2020

Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний взяв участь у засіданні Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові Рівненської обласної ради. Цей важливий захід обласна рада організувала, в першу чергу, для новообраних голів громад: районів, міст, ОТГ.

Юрій Наконечний поінформував очільників територіальних громад про легалізацію ринку праці як джерело наповнення місцевих бюджетів та про ситуацію з детінізації на Рівненщині. Керівник Управління наголосив на повноваженнях органів місцевого самоврядування в частині контролю за дотриманням трудового законодавства та ролі інспекторів праці ОМС.

Посадовець окреслив механізм співпраці громад та територіального органу Держпраці, інформаційно-розяснювальну роботу та заходи контролю. Керівник Управління гарантував головам органів місцевого самоврядування всебічну методичну підтримку і закликав до конструктивної взаємодії.

Актуальним у післявиборчий період також є оформлення та розірвання трудових відносин з посадовими особами органів місцевого самоврядування. Завідувач сектору експертизи умов праці Управління Катерина Жарська роз’яснила особливості процесу кадрових змінЗокрема, фахівець пояснила, що в разі закінчення строку повноважень сільський, селищний, міський голова звільняється з посади за ч. 1 ст. 42 Закону №280, а підставою буде рішення першої сесії новобраної ради про початок повноважень ради нового скликання (а у разі, якщо рада не обрана – рішення про набуття повноважень новобраним сільським, селищним, міським головою).

Катерина Жарська також наголосила, що статтею 235 КЗпП України встановлено, що у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу, це ж зазначено і в абзаці 6 пункту 4.1 глави 4 Інструкції №58. У випадку затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу днем звільнення вважатиметься день видачі трудової книжки.