gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: роботодавець повторно порушила трудове законодавство й допустила до роботи без оформлення трудових відносин 6 працівників

16 грудня 2020

Грубі порушення чинного трудового законодавства встановили головні державні інспектори праці Управління Держпраці у Чернівецькій області у фізичної особи-підприємця у частині укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Підприємець здійснює господарську діяльність у сфері поштового зв’язку.

При проведенні інспекційного відвідування фахівцями Управління Держпраці встановлено, що фактично 6 працівників були найняті підприємцем на роботу без укладання трудових угод та без повідомлення про факти працевлаштування територіальний орган Державної податкової служби у порушення статті 24 Кодексу законів про працю України – «Укладення трудового договору».

Потрібно зазначити, що порушення законодавства про працю роботодавець вчинила повторно, оскільки двома місяцями раніше посадовці територіального органу Держпраці вже здійснювали інспекційне відвідування підприємця й встановлювали факти використання нею неоформлених трудових відносин трьох найманих працівників.

Грубі порушення трудового законодавства були зафіксовані в Акті інспекційного відвідування.

Фінансову санкцію тоді до роботодавця застосовано не було, так як суб’єкт господарювання є платником єдиного податку третьої групи. Тому відповідно до частини другої  статті 265 Кодексу законів про працю України – «Відповідальність за порушення законодавства про працю», було надано попередження.

Але роботодавець відверто проігнорувала попередження Управління Держпраці. Більше того, повторно використала найману працю працівників без належного оформлення трудових відносин.

Тому на сьогодні підприємця притягнуто до  фінансової відповідальності відповідно до норми трудового законодавства, а саме абзацу третього частини другої статті 265 КЗпПУ  – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Штрафна санкція, накладена Управлінням Держпраці у Чернівецькій області на суб’єкта господарювання за використання неоформлених трудових відносин, – 900 тисяч гривень.