gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: про безпечне використання кисню – в КНП «Чаплинська районна лікарня»

11 грудня 2020

Посадовці ГУ Держпраці у Херсонській області спільно з представниками Чаплинської районної державної адміністрації провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання виникненню нещасних випадків під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем в КНП «Чаплинська районна лікарня».

Для забезпечення хворих киснем у лікарні застосовуються кисневі балони та системи трубопроводів для подачі кисню до відділень. На території лікарні біля будівель хірургічного та терапевтичного відділення обладнано два стаціонарні пункти відбору кисню – металева шафа, всередині якої закріплено балон з киснем, з якого по трубопроводу кисень подається у відділення. Поряд із цим, у відділеннях передбачено підключення восьми точок споживання кисню, дві з яких обладнано апаратами ШВЛ.

Інспектором відзначено, що зберігання балонів з киснем передбачено в окремому спеціальному складському приміщенні. Балони знаходяться у справному стані, пройшли відповідний техогляд та зберігаються згідно з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці.

В лікарні призначені відповідальні працівники за справний стан і безпечну експлуатацію балонів, кисневих трубопроводів. Усі працівники, допущені до робіт з киснем та кисневими балонами, пройшли відповідне навчання та перевірку знань. В закладі розроблені інструкції з охорони праці по зберіганню, експлуатації, транспортуванню балонів та безпечному виконанню робіт з киснем.

Під час проведення превентивного заходу державним інспектором з охорони праці роз’яснено працівникам лікарні, відповідальним за використання медичного кисню, ризики, що виникають або можуть виникнути під час експлуатації та транспортуванні кисневих балонів, а також при експлуатації систем трубопроводів з киснем. Акцентовано увагу на обов’язковість додержання інструкцій з охорони праці щодо проведення робіт з експлуатації, транспортування кисневих балонів, систем трубопроводів з киснем, дотримання умов зберігання, експлуатації балонів, утримання їх у справному стані, згідно з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці, експлуатаційно-технічної документації заводів-виробників та актів підприємства з охорони праці.