gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганщина: посадовці ГУ Держпраці провели онлайн конференцію зі суб’єктами господарювання будівельної галузі

04 грудня 2020

Посадовими особами ГУ Держпраці у Луганській області була проведена онлайн-конференція з суб’єктами господарювання будівельної галузі Луганської області.

На зазначеній конференції були розглянуті та проаналізовані основні типові причини нещасних випадків та найкращі практики щодо використання засобів колективного захисту, забезпечення охорони праці працівників під час організації та виконання робіт на висоті.

Для аналізу і профілактики травматизму важливе значення має класифікація причин. 

Згідно з аналізом нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаними з виробництвом, що сталися за 10 місяців 2020 року в Україні нещасні випадки по причинам настання розподілилися таким чином:

Організаційні причини – 55,4%;
Психофізіологічні причини – 35,8%;
• Технічні причини – 8,8%.

В той же час згідно з розподілом нещасних випадків зі смертельним наслідком по видам подій, які сталися протягом останніх 3 років, падіння потерпілого з висоти впевнено «тримає» друге місце. Що стосується саме будівельної галузі, то падіння потерпілого з висоти відбувається в 9 випадках з 10.

Знаючи про найчастіші причини нещасних випадків, простіше організовувати систему профілактики виробничого травматизму, встановити контроль за тими ділянками робіт та параметрами виробничого середовища, які є підстави вважати найбільш травмонебезпечними. Тож потрібно приділяти більшу увагу аналізу причин виробничого травматизму та докладати максимум зусиль до зменшення його рівня, адже тільки здорові та працездатні люди можуть якнайефективніше працювати, реалізуючи максимально свої можливості та досягаючи основних цілей підприємства.