gov.ua Державні сайти України
Пошук

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

03 грудня 2020

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, який було проголошено у 1992 році Генеральною асамблеєю ООН для привернення уваги суспільства до проблем людей з інвалідністю в усьому світі, для захисту їх гідності, прав та благополуччя.

В Україні за офіційними даними чисельність осіб з інвалідністю становить близько 2,6 млн громадян (6,3% від загальної чисельності населення країни).

У грудні 2009 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю, яка з березня 2010 року набула чинності. Зокрема, ця Конвенція проголошує право людей з інвалідністю на працю нарівні з іншими.

Саме зайнятість є однією зі сфер створення рівних можливостей для осіб з інвалідністю. Для їх працевлаштування роботодавці повинні створити належні умови праці, адаптувати відповідним чином вже існуючі виробничі потужності та робочі місця. Надаючи роботу таким працівникам, роботодавець не тільки виконує норму закону щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, забезпечує себе ефективними працівниками, а й допомагає цим людям бути рівноправними членами суспільства.

Держпраці постійно здійснює державний контроль за дотриманням підприємствами, установами та організаціями законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у частині реєстрації у Фонді соціального захисту інвалідів; подання звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю; виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Впродовж січня-жовтня 2020 року інспектори праці встановили 420 порушень вимог законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у 302 суб’єктів господарювання.

Проте на виконання приписів інспекторів праці 65 роботодавців подали звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, 82 роботодавці виконали норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, працевлаштували 47 осіб з інвалідністю.

Ми повинні замислюватися над непростою долею людей з інвалідністю не лише у цей день, а й протягом цілого року не забувати, що поруч з нами живуть люди з обмеженими можливостями, які потребують нашої допомоги та уваги. Захищаючи гідність таких людей – ми захищаємо своє людське обличчя.

Т.в.о. Голови Держпраці 

Віталій Сажієнко