gov.ua Державні сайти України
Пошук

Одещина: працівникам закладів охорони здоров’я області – про принципи зниження рівня гострих професійних захворювань

03 грудня 2020

З метою зниження рівня гострих професійних захворювань серед медичних працівників закладів охорони здоров’я Одещини Головним управління Держпраці в Одеській області було проведено семінар із представниками Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради та посадовими особами закладів охорони здоров’я.

Посадові особи ГУ Держпраці довели до відома присутніх статистику захворюваності медичних та інших працівників на гостру респіраторну хворобу COVID-19  в закладах охорони здоров’я м. Одеси та області. Також назвали основні причини гострих професійних захворювань.

Враховуючи результати аналізу причин захворюваності медичних працівників та з метою зниження рівня його показників, необхідним є вжиття керівниками закладів охорони здоров’я таких профілактичних заходів:

– контроль за використанням засобів індивідуального захисту медичними та іншими працівниками закладів охорони здоров’я;

– забезпечення інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я з обов’язковим урахуванням Стандарту надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію (COVID-19), затвердженого наказом МОЗ від 28.03.2020 №722;

– забезпечення медичних та інших працівників засобами індивідуального захисту залежно від існуючого ступеня ризику інфікування COVID-19 на робочих місцях;

– своєчасне тестування на COVID-19 медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я з метою виявлення випадків безсимптомного перебігу захворювання;

– регулярне навчання медичних працівників правилам користування засобами індивідуального захисту та демонстрацію їх правильного застосування;

– перегляд режиму праці та відпочинку для медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я з метою зменшення психоемоційного та фізіологічного навантаження при роботі з висококонтагіозними інфекціями.

Також на семінарі було приділено увагу проведенню превентивних заходів під час  експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком та підозрою на інфікування COVID-19.

З метою запобігання виникнення нещасних випадків під час експлуатації балонів з киснем та іншим кисневим обладнанням наголошено на обов’язковості дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.