gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганщина: слухачам радіо «Пульс» – про неприпустимість неоформлення трудових відносин

10 листопада 2020

В студії «Українського радіо Пульс» обговорено проблемні питання легалізації праці на території Луганської області.

Під час радіоефіру начальник управління з питань праці ГУ Держпраці у Луганській області  надала роз’яснення про найбільш поширені види незадекларованої праці в Україні та наголосила, що нелегальне працевлаштування має негативні наслідки як для роботодавців, так і для найманих працівників. Неоформлені працівники позбавлені соціальних гарантій, зокрема права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листів непрацездатності. Громадяни також втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи.

Посадовець наголосила, що інспектори праці ГУ  Держпраці у Луганській області проводять як інформаційно-роз’яснювальні заходи щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, так і інспекційні відвідування. 

У період з 25 серпня 2020 року по теперішній час, за результатами проведених інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання усіх форм власності у Луганській області, виявлено 186 працівників без належного оформлення трудових відносин. Інспекторами праці були складені відповідні постанови про накладення штрафу на керівників суб’єктів господарювання.