gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: під час інспекційного рейду в ТЦ “Центральний” з тележурналістами у 6 підприємців виявлено 8 неоформлених працівників

23 вересня 2020

З початку вересня на Рівненщині триває активна інспекційна кампанія з виявлення незадекларованої праці. Однією з найбільш ризикованих сфер є торгівля. Тож увага інспекторів праці привернута до суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність.

Цільовий інспекційний рейд фахівці Управління Держпраці у Рівненській області здійснили до підприємців торговельного центру «Центральний», що в Рівному. Якою є процедура інспекційного відвідування, що саме перевіряють інспектори, які порушення виявляють – свідком була знімальна група ITV MEDIA GROUP.

У 6 перевірених під час рейду ФОПів фахівці Управління виявили 8 неоформлених працівників.  Роботодавцям доведеться нести відповідальність.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення. На даний час – це 50 тис. гривень. До фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку І – ІІІ груп, застосовується попередження.

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.