gov.ua Державні сайти України
Пошук

В Івано-Франківській ОДА вкотре підняли питання легалізації трудових відносин

22 вересня 2020

В Івано-Франківську на щотижневій апаратній нараді під головуванням очільника облдержадміністрації Віталія Федоріва обговорили питання легалізації трудових відносин.

«Від неналежного оформлення трудових відносин, перш за все, страждає особа, яка погоджується на таку працю. Більшість найманих працівників не розуміють, що відсутність правового регулювання трудових відносин робить громадянина незалежної держави рабом», – зауважив начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло.

З початку вересня 2020 року працівниками Управління Держпраці в Івано-Франківській області розпочато 25 заходів державного контролю у роботодавців, в яких обсяг наданих послуг не відповідає чисельності найманих працівників, відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину, відсутня позитивна динаміка працевлаштування, а також у тих, які приховують трудові відносини, підміняючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

За результатами проведених заходів контролю у 5 роботодавців виявлено 13 працівників, які працювали без належного оформлення трудових відносин, а саме: 4 працівники у галузі торгівлі; 4 працівники у галузі діяльності готелів та ресторанів та 5 працівників у галузі будівництва.

На усунення виявлених порушень роботодавцям внесено 5 приписів, що знаходяться на контролі в Управлінні Держпраці та суб’єктам господарювання внесено 2 попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

«Загалом аналізуючи судову діяльність Управління Держпраці із 45 винесених постанов про накладення фінансових санкцій судом скасовано лише 3, що підтверджує позицію держави в боротьбі з нелегальною зайнятістю», – наголосив Ігор Росипайло.

Управлінням Держпраці постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями та працівниками області з попередження виникнення тіньової зайнятості та виплати заробітної плати в конверті.

Начальник Управління Держпраці вкотре звернувся до голів районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад щодо посилення проведення спільної інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.