gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: Верховний Суд визнав правомірною позицію Управління Держпраці

21 вересня 2020

У жовтні 2016 року інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області здійснили позапланову перевірку додержання законодавства про працю у МППФ «Промсервіс» за зверненням п’яти працівників цього підприємства.

Актом перевірки було встановлено порушення:

– статті 65 Кодексу законів про працю України (надалі – КЗпП України), яке полягало у тому, що на підприємстві МППФ “Промсервіс” надурочні роботи працівника перевищували 120 годин на рік, а саме встановлено, що продавець відпрацювала 1214 годин, що перевищують допустиму норму надурочних робіт на рік на 217 годин;

– статті 107 КЗпП України, яке полягало у тому, що на МППФ “Промсервіс” оплата працівникам за роботу у святкові і неробочі дні не проводиться у подвійному розмірі відповідно до чинного законодавства України;

– статті 106 КЗпП України, яке полягало у тому, що працівникам не нараховувалась і не виплачувалась оплата праці за надурочний час;

– частини 1 статті 47 КЗпП України, яке полягало у тому, що при звільненні працівника з роботи належно оформлена трудова книжка не видавалась в день звільнення.

На підставі акту було внесено припис на усунення виявлених порушень і винесені постанови про накладення штрафу у розмірі 1450 гривень та 72 500 гривень. Штраф у 1 450 гривень за порушення статтей 65 та 47 КЗпП України підприємство не заперечувало і сплатило відразу.  А постанову щодо штрафу у 72 500 гривень за порушення статтей 106 та 107 КЗпП України підприємство оскаржувало у судах.

27 серпня 2020 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду підтвердив правомірність постанови про накладення штрафу. МППФ “Промсервіс” сплачено штраф у розмірі 72 500 гривень.

Як встановлено судами, згідно з табелями обліку робочого часу за період грудень 2015 – вересень 2016 року, вказані в акті перевірки працівники МППФ “Промсервіс” працювали у святкові і неробочі дні, але оплата у подвійному розмірі не проводилася, інший день відпочинку цим працівникам не надавався, а також працівникам не нараховувалась і не виплачувалась оплата праці за надурочний час.

Завідувач сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Рівненській області Інна Кокіль наголошує:

Статтями 106-107 КЗПП України передбачено, що за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, – за всі відпрацьовані надурочні години. У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.

Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається (стаття 106 КЗПП України). Робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі: 1) відрядникам – за подвійними відрядними розцінками; 2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки; 3) працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку (стаття 107 КЗПП України).