gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: завдяки втручанню ГУ Держпраці забезпечено гарантії військовослужбовців

17 вересня 2020

До ГУ Держпраці у Харківській області з Урядової гарячої лінії надійшло звернення працівника, в якому зазначено, що в період проходження ним служби в ЗСУ за контрактом, з травня 2020 року розмір його заробітної плати зменшився вдвічі.

В ході проведення заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що уповноваженими особами підприємства, в результаті технічної помилки, працівнику не правильно обчислений середній заробіток за період:  травень, червень та половину липня 2020 року.

За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) заявнику здійснено перерахунок та виплачено належні грошові кошти.

На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу” і “Про альтернативну (невійськову) службу”“Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Відповідно до вимог частини третьої статті 119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.