gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Буковині завершено перевірки суб’єктів господарювання, які використовують та зберігають аміачну селітру

15 вересня 2020

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Чернівецькій області завершили позапланові заходи державного нагляду (контролю) на підприємствах Буковини, де зберігається та використовується аміачна селітра. Загалом проінспектовано 18 підприємств. Заходи контролю відбувалися спільно з фахівцями управління ДСНС у Чернівецькій області.

У ході перевірок встановлено факти відсутності аміачної селітри на окремих підприємствах, оскільки технологічними процесами передбачено внесення речовини ще на ранніх стадіях вирощування сільськогосподарських культур. Тобто суб’єкти господарювання вже використали хімічну речовину.

Проте при здійсненні заходів державного контролю у місцях потенційного зберігання селітри виявлено низку порушень законодавства з охорони праці. Зокрема на окремих підприємствах не проведено, відповідно до вимог Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки», ідентифікацію об’єктів підвищеної небезпеки; не проведено навчання та перевірку знань посадових осіб з питань охорони праці; не визначено клас вибухонебезпечності приміщень тощо.

Посадовими особами Управління складено акти перевірок суб’єктів господарювання та видані обов’язкові до виконання приписи. До адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці та безпечного ведення робіт притягнено четверо посадових осіб, у тому числі, трьох  керівників.

Під час здійснення заходів державного нагляду  Управлінням проведена  інформаційно-роз’яснювальна робота серед працівників суб’єктів господарювання щодо дотримання температурного режиму, вологості, вентиляції в складських приміщеннях, а також  щодо вимог Постанови Кабінету Міністрів України  «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки».

Відповідальних осіб детально поінформовано про вимоги Правил охорони  праці при переробці та зберіганні аміачної селітри насипом.

Також роботодавцям надано методичну допомогу щодо удосконалення (відповідно до змін законодавства з охорони праці) нормативних актів, які діють на підприємстві, підвищення ефективності проведення спеціального навчання, а також організації безпечної роботи в умовах дії карантинних заходів.