gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: суд визнав ненадання РДАТ «Укрпошта» документів для проведення інспекційних відвідувань як створення перешкод

14 вересня 2020

До Управління Держпраці у Рівненській області неодноразово надходили звернення працівників  Рівненської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» щодо порушення зі сторони роботодавця їх трудових прав.  Відповідно, Управлінням було ініційовано проведення трьох  інспекційних відвідувань. Однак,  посадові особи дирекції не надавали  на вимогу фахівців Управління документи, необхідні для проведення заходів контролю.

Дані дії РДАТ Укрпошта» було кваліфіковано Управлінням як перешкоду в здійснення інспекційних відвідувань.  Дотримуючись регламентованої законодавством процедури, уповноважені посадові особи Управління винесли постанови про застосування до РДАТ «Укрпошта» фінансових санкцій, передбачених статтею 265 КЗпП України. Загальний розмір штрафу склав 32 229 гривень.

РДАТ «Укрпошта» не погодилася з постановами про накладення штрафу і звернулася до Рівненського окружного адміністративного суду про їх скасування. Розглянувши три справи по суті, суд підтримав позицію Управління Держпраці і постанови про накладення штрафу визнав законними.

Суд апеляційної інстанції, який вже завершив розгляд однієї із справ, залишив рішення місцевого адміністративного суду в силі. Ще дві справи перебувають на стадії апеляційного оскарження суб’єктом господарювання.

Довідково:

Відповідальність за вчинення перешкод у проведенні інспекційного відвідування, предметом якого є перевірка належності оформлення трудових відносин, визначена в статті 265 КЗпП України: 

Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

За вчинення дій, передбачених абзацом сьомим частини 2 статті 265 КЗпП – недопущення до проведення перевірки з питань належного оформлення трудових відносин, створення перешкод у її проведенні – суб’єкт господарювання несе відповідальність у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.