gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: про обслуговування димових та вентиляційних каналів

14 вересня 2020

Управлінням Держпраці в Кіровоградській області проведено в ПП «Кіровоградський регіональний учбовий центр» вебінар на тему: «Охорона праці при виконанні робіт з технічного обслуговуванню димових та вентиляційних каналів». Онлайн-зустріч проводилась для представників підприємств, які обслуговують димові та вентиляційні канали.

Розглянуто питання щодо вимог будівництва, ремонту, періодичної перевірки димових та вентиляційних каналів багатоповерхових будинків та будинків приватного сектору. В останні роки значно знизився контроль за технічним станом димових та вентиляційних каналів в житлових будинках, а це збільшує ризик виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті. Про це свідчать події, які стались в м. Кропивницькому протягом останніх двох років. Від отруєння чадним газом в одному будинку загинула ціла родина, в іншому – мати та неповнолітня дитина. Здебільшого причиною виникнення надзвичайних подій є безвідповідальність та необізнаність господарів.

Усім споживачам газу (особливо до настання холодів) необхідно перевірити стан системи вентиляції і димоходів приміщень. Ці майже невидимі конструкції є дуже важливими, адже очищають приміщення від небезпечного чадного газу, який може утворитися під час роботи газових приладів. Від їхньої справності залежить наше життя і здоров`я. Перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів можуть виконувати лише спеціалізовані організації, які мають відповідні дозвільні документи на виконання цих робіт.

Нагадуємо, що для запобігання виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті та отруєння чадним газом від продуктів згоряння  необхідно:

— забезпечити регулярні перевірки та прочищення спеціалізованою організацією димоходів та вентиляційних каналів;

— регулярно перевіряти, щоб оголовки димових та вентиляційних каналів не знаходились у зонах вітрового підпору;

— регулярно слідкувати за станом оголовків димових та вентиляційних каналів у зимовий період, запобігати їх обмерзанню та руйнуванню;

— не встановлювати механічні витяжки у приміщеннях, де є газові прилади з відведенням димових газів у димохід;

— не використовувати газові приладами не за призначенням (наприклад, газову плиту — для обігріву приміщення тощо);

— не змінювати облаштування димових та вентиляційних систем;

— не перекривати та не закривати (заклеювати, захаращувати) отвори вентиляційних каналів;

— не замуровувати і не заклеювати «кишені» і люки, що призначені для чищення димоходів;

—не встановлювати у газифікованих приміщеннях металопластикові вікна, які не мають кватирок/фрамуг;

— не встановлювати у газифікованих приміщеннях, які не мають спеціальних отворів припливної вентиляції, двері з гумовими ущільненнями, які також не мають отворів припливної вентиляції ;

— не використовувати газові прилади при закритих вікнах, квартирках, фрамугах.