gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: представників торгівельних мереж поінформовано про вимоги трудового законодавства

01 вересня 2020

Про переваги використання задекларованої праці йшлося під час зустрічі з керівниками найбільших супермаркетів, готелів, ресторанів, кафе м. Черкаси, що відбулася на базі Управління Держпраці в Черкаській області. Посадові особи Управління Держпраці надали представникам сфери торгівлі, харчування і тимчасового розміщення вичерпну інформацію про підстави і порядок проведення інспекційних відвідувань, попередили про відповідальність у разі використання незадекларованої праці.

«Інспектори праці Управління протягом червня – серпня 2020 року провели інформаційні відвідування понад 7,5 тис. підприємств, установ, організацій області. Мета проведення превентивних заходів – доведення до роботодавця та працівників вимог законодавства та ризиків, які виникають внаслідок порушень законодавства», – повідомила перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата.

Заступник начальника Управління Марина Жаркова відзначила, що з метою недопущення використання праці неофіційно працевлаштованих працівників та профілактики нещасних випадків під час роботи нещодавно стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Під час позапланових перевірок (інспекційних відвідувань) особливу увагу інспектори праці будуть приділяти найризикованішим для використання незадекларованої праці та травмонебезпечним сферам господарювання, а саме торгівлі, організації харчування, будівництва, сільського господарства, тимчасового розміщування тощо.

Марина Жаркова навела приклади найбільш поширених порушень трудового законодавства, роз’яснила відмінності між трудовим і цивільно-правовим договором та акцентувала, що за фактичний допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту) передбачена кримінальна, адміністративна та фінансова відповідальність.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Любов Ткаченко відповіла на актуальні питання учасників заходу та надала консультації представникам сфери торгівлі міста.