gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині в результаті інформаційної роботи працевлаштовано понад 4 тисячі працівників

31 серпня 2020

На Одещині під головуванням т.в.о. начальника ГУ Держпраці в Одеській області Сергія Байдюка відбулося засідання колегії ГУ Держпраці, під час якого було підбито підсумки роботи за 6 місяців 2020 року.

У заході взяли участь заступник начальника ГУ Держпраці Ігор Булгаков, начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Юрій Миронюк, начальник управління з питань праці Наталія Козирєва, начальники підрозділів ГУ Держпраці.

Під час колегії Сергій Байдюк акцентував увагу присутніх, що з метою інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, зокрема, з питань переваг офіційного працевлаштування, інспекторами праці на 01. 08. 2020 року здійснено 17260 відвідувань. За результатами  відвідувань суб’єктами господарювання офіційно працевлаштовано  4139 працівників.

Протягом цього ж періоду інспекторами праці Управління здійснено 17 перевірок на 17 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати, на яких  виявлена загальна сума боргу 27 596,3 тис. гривень.

На виконання вимог приписів 6 роботодавців усунули порушення та 3260 працівникам погашено заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму  14 929,9 тис. гривень.

Т. в. о. начальника ГУ Держпраці звернув увагу на ризики для медичних працівників, які виникають внаслідок поширення на території України коронавірусу СОVID-19. Станом на 28 серпня 2020 року до ГУ Держпраці надійшло 343 повідомлення про випадки захворювання коронавірусом, з яких 3 смертельних. З цього приводу було підкреслено необхідність додержання всіх рекомендацій профілактики захворювання.

Призначено комісій з розслідування гострого професійного захворювання медичних працівників на COViD-19 – 329, з них спеціальних розслідувань групових випадків –  4, спеціальних розслідувань смертельних випадків  – 3.

За  результатами розслідувань складено 43 акти розслідувань гострого професійного захворювання (форма Н-1), картку обліку професійного захворювання «форма П-5» —25.

Також обговорено завершення масштабної інформаційної кампанії, під час якої інспектори праці роз’яснювали роботодавцям та працівникам  неприпустимість допуску до роботи без оформлення трудових відносин, переваги офіційного працевлаштування та ризики незадекларованої праці.

Нині Держпраці заплановано проведення інспекційної кампанії, під час якої будуть здійснюватися заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Сергій Байдюк підкреслив необхідність звертати увагу роботодавців на неприпустимість допуску до роботи неоформлених працівників.

Заступник начальника ГУ Держпраці І. Булгаков поінформував присутніх  щодо підсумків роботи ГУ Держпраці в Одеській області протягом першого півріччя 2020 року та завдань щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сферах промислової безпеки, охорони праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкового державного соціального страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Під час засідання колегії також було розглянуто проблеми аналізу проведених розслідувань випадків гострого професійного захворювання медичних працівників, пов’язаних із захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, та проведеної наглядової діяльності стосовно своєчасної виплати і в розмірі не менше мінімальної заробітної плати медичних працівників в умовах карантину, введеного у зв’язку із пандемією COVID-19.