gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Сумщині обговорено організацію проведення заходів з метою легалізації праці

25 серпня 2020

У рамках наради під головуванням заступниці начальника Управління Держпраці у Сумській області представники ГУ Державної податкової служби, Сумського обласного центру зайнятості, ювенальної превенції ГУНП, ГУ Пенсійного фонду України в Сумській області, Регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» обговорили шляхи співпраці в частині організації проведення інформаційних та інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання на виконання окремих доручень Держпраці з питань недопущення використання незадекларованої праці.

Нагадаємо, що наразі інспекторами праці здійснюється активна інформаційно-роз’яснювальна робота з питань офіційного оформлення трудових відносин. Фахівці звертають увагу роботодавців і працівників на вимоги законодавства про працю, закликають укладати трудові договори, чим забезпечити дотримання гарантованих державою прав працівників, а також підтримку добросовісної конкуренції та перспективи розвитку бізнесу. Потрібно зауважити, що найближчим часом розпочнеться інспекційна діяльність інспекторів праці, що передбачає притягнення до відповідальності за порушення законодавства.

З метою підвищення ефективності виконання доручень Держпраці учасники наради погодили порядок повідомлення про виявлені факти використання неоформленої праці, домовилися щодо обміну інформацією про недобросовісних суб’єктів господарювання та неофіційних працівників.

Присутні на нараді фахівці звернули увагу на необхідність та домовилися про обмін інформацією щодо роботодавців, у яких після послаблення карантинних обмежень відсутня позитивна динаміка щодо працевлаштування найманих працівників, адже попередні їх працівники були звільнені у період карантину. Наголошено на тому, що активна діяльність інспекторів праці триватиме у сфері будівництва, транспорту, сільського господарства, торгівлі, організації харчування та тимчасового розміщення.