gov.ua Державні сайти України
Пошук

У радіоефірі UA:Миколаїв – про взаємовідносини між роботодавцями та працівниками

21 серпня 2020

У радіопередачі «Тема дня» на  UA:Миколаїв говорили про взаємовідносини між  роботодавцями та працівниками у Незалежній Україні.

Участь в обговоренні зазначеної теми взяла заступник начальника відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Олена Чернова.

Під час прямого ефіру відзначено, що підприємницька діяльність здійснюється  з метою отримання прибутку. Під час її провадження суб’єкти господарювання приймають самостійні рішення, які підкорюються власним бажанням та інтересам. Рішення щодо використання найманої праці є одними з ключових серед них.

Олена Чернова повідомила слухачам, що кожна сторона – роботодавець та працівник –  відповідальна за власне рішення, у тому числі щодо належного оформлення трудових відносин. У разі якщо прийняті  рішення  суперечать вимогам чинного законодавства, то до порушників застосовується відповідні заходи впливу. Так, чинним законодавством до роботодавців, які порушують порядок працевлаштування, передбачена фінансова та адміністративна відповідальність. Працівник, який погоджується працювати без трудового договору, сам себе провчає, позбавляючи  трудових прав.

Радіослухачам детально розповіли про порядок оформлення трудових відносин та відповідальність, яка передбачена за його порушення.

Також, Олена Чернова зосередила увагу на кроки, які здійснює Управління Держпраці у напрямі протидії використання найманої праці без укладеного трудового договору. Зокрема влітку 2020 року Управлінням проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна робота. Надалі передбачається проведення інспекційної кампанії  з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

Детальніше дізнавайтеся в аудіоматеріалі.