gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Херсонщині перевірено 8 підприємств, які зберігають аміачну селітру

18 серпня 2020

З 12 серпня 2020 року державні інспектори  ГУ Держпраці у Херсонській області спільно з представниками ДСНС та Національної поліції в області проводять позапланові перевірки за додержанням вимог законодавства у сфері охорони праці у суб’єктів господарювання, які зберігають аміачну селітру для застосування на підприємствах будь-якої галузі, а також використовують її для виготовлення кальцієвої селітри, комплексних мінеральних добрив.

Поштовхом для проведення позапланових перевірок стали трагічні події у Ливані, де надзвичайної потужності вибух у порту Бейрута (де тривалий час зберігалася у великих кількостях вибухонебезпечна речовина – аміачна селітра) призвів до чисельних людських жертв та руйнувань.

Під час позапланових заходів фахівці ГУ Держпраці перевіряють умови та терміни зберігання аміачної селітри відповідно до вимог Правил охорони праці при переробці та зберіганні аміачної селітри насипом (НПАОП 0.00-1.44-09). А також – проведення ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки, декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки, наявність плану локалізації і ліквідації аварій, проектної документації на склади, визначення та позначення класу вибухонебезпечних зон, застосування пристроїв блискавкозахисту і захисного заземлення будівель, споруд та устаткування, проведення атестації робочих місць за умовами праці та спеціального навчання працівників тощо.

Нині ГУ Держпраці проведено 8 перевірок суб’єктів господарювання, що зберігають аміачну селітру насипом або  таровану (в біг-бегах),  у складах або на відкритих майданчиках. Загалом має відбутися 36 таких перевірок. Позапланові заходи триватимуть до 10 вересня 2020 року.