gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: питання своєчасної та у повному обсязі оплати праці на підприємствах області – на контролі Держпраці

17 серпня 2020

За участі начальника Управління Держпраці у Полтавській області Сергія Щербака відбулося онлайн-засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На засіданні піднімались питання заборгованості із заробітної плати в області на підприємствах державної та комунальної форми власності та обговорювались перспективи погашення зарплатних боргів на підприємствах-боржниках.

Згідно з інформацією  ГУ статистики в Полтавській області станом на 01.07.2020 року заборгованість  мають 32 підприємства області на загальну суму 73161, 1 тис. грн, із них 21 економічно активне підприємство-боржник має заборгованість на суму 64354,2 тис. гривень

Питання своєчасної та у повному обсязі оплати праці на всіх підприємствах області перебуває на постійному контролі в Управлінні Держпраці. За 7 місяців 2020 року державними інспекторами праці  Управління здійснено 37 інспекційних відвідування на 22 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати.

За результатами проведених заходів контролю:

з метою усунення виявлених порушень керівникам-порушникам було видано 30 приписів;
складено та передано до суду 12 протоколів про адміністративне правопорушення по ч.1, 2 ст. 41 КУпАП;
за невиконання законних вимог державного інспектора праці винесено 14 постанов по ст.188-6 КУпАП і накладено штрафних санкцій на суму 18 тис гривень;
винесено 9 постанов по абз.4 ч.2 ст.265 КЗпП про накладання штрафних санкцій на суму 124, 2 тис. гривень. 

З початку року судами винесено 8 рішень, в т.ч. про накладення штрафних санкцій на суму 4,2 тис. гривень. Матеріали 4 інспекційних відвідувань направлені до правоохоронних органів для надання юридичної оцінки по відношенню до посадових осіб підприємств, в діях яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення, що передбачене статтею 175 Кримінального кодексу України.

На виконання приписів та в ході заходів контролю з початку року погашено заборгованість по виплаті заробітної плати перед 496 працівниками.