gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: в Управлінні Держпраці підсумували результати позапланових інспекційних заходів у медичних закладах

11 серпня 2020

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Чернівецькій області у червні-липні 2020 року здійснювали заходи контролю за додержанням законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2.

Загалом фахівці Управління Держпраці перевірили 41 установу регіону, що надає медичну допомогу хворим з підозрою чи підтвердженим діагнозом СОVID-19 та уклала договір про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я.

За результатами роботи виявлено порушення законодавства про працю. Так, у деяких закладах доплата в розмірі трьох посадових окладів за березень 2020 року нараховувалась не за весь відпрацьований працівниками робочий час; зафіксовано випадки, коли доплата персоналу взагалі не нараховувалася та не виплачувалася.

В окремих медичних установах за квітень, травень, червень 2020 року при нарахуванні та виплаті додаткової доплати у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов’язкових доплат, надбавок) не враховували обов’язкові доплати та надбавки, що передбачені чинним законодавством, а саме: доплату за відпрацьовані години тимчасово відсутнього працівника (хвороба, відпустка тощо); доплату за роботу у нічний час; доплату за роботу у святкові та неробочі дні; надбавку за вислугу років; доплату за старшинство (старшим медичним сестрам); доплату до розміру мінімальної заробітної плати молодшим медичним сестрам та іншому персоналу.

У деяких закладах доплати виплачувалися із порушенням термінів виплати заробітної плати.

Також інспектори Управління Держпраці виявили випадки виплат працівникам, котрі працюють на посадах, що не входять до Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню COVID-19 та лікуванням пацієнтів із випадками хвороби.

За результатами інспекторських перевірок Управлінням Держпраці видано 36 приписів на усунення виявлених порушень.

На посадових осіб медичних підприємств складено та передано до суду 5 протоколів за частиною 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці», що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.