gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: облавтодору за результатами перевірки рекомендовано призупинити експлуатацію 13 одиниць обладнання та техніки

29 липня 2020

Планову перевірку дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки у Дочірньому підприємстві “РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР” ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області. Під головуванням начальника Управління Юрія Наконечного комісія проінспектувала 12 філій підприємства.

Під час перевірки фахівці Управління Держпраці виявили 277 порушень вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Зокрема, роботодавець не набув право на експлуатацію машин, механізмів підвищеної небезпеки через неподання та відсутність реєстрації у територіальному органі Держпраці декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці:

  • на експлуатацію обладнання та захисних систем, призначених для експлуатації (застосування) у потенційно вибухонебезпечному середовищі;
  • експлуатацію електричного устаткування електричних станцій та мереж понад 1000 В, а саме: електрообладнання трансформаторних підстанцій;
  • експлуатацію технологічних транспортних засобів;
  • зварювальні роботи.

Також підприємством не проведено періодичне посвідчення стану безпеки електроустановок. Допущено до експлуатації силові трансформатори трансформаторних підстанції, яким не проведено періодичних вимірювань та випробувань у встановлені терміни, випробувань та вимірювань параметрів електрообладнання та апаратів електроустановок споживачів.

Не проведено експертне обстеження устаткування у зв’язку із закінченням граничного строку експлуатації, зокрема силових трансформаторів, які вичерпали свій ресурс. Технологічні транспортні засоби експлуатуються за відсутності щорічного технічного огляду.

У зв’язку з тим, що виявлені порушення створювали загрозу життю працюючих, роботодавця попереджено про необхідність негайного зупинення робіт (виробництва), експлуатації 13 одиниць обладнання та техніки. Підприємству необхідно призупинити виконання газонебезпечних робіт, експлуатації обладнання та захисних систем, призначених для експлуатації (застосування) у потенційно вибухонебезпечному середовищі, виконання робіт в колодязях.

За результатами перевірки з керівництвом та посадовими особами ДП “РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР” відбулася підсумкова нарада. Фахівці Управління Держпраці зосередили увагу шляховиків на дотриманні вимог з охорони праці під час проведення робіт з будівництва, ремонту та утримання автошляхів, експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки.

Представники Управління Держпраці поінформували учасників наради про загальний травматизм, обставини та причини, що призводять до травмування. Роз’яснили нормативні вимоги, яких обов’язково необхідно дотримуватися для збереження здоров’я і життя працівників.

Також увагу учасників заходу звернули на недопустимості порушень вимог експлуатації виробничого обладнання, яке може призвести до травмування працівників. Виконання припису з усунення порушень фахівці Управління Держпраці перевірять у встановлений нормативно термін.