gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: обізнаність працівників з питань законодавства підвищили інспектори праці під час превентивних заходів

28 липня 2020

На Черкащині триває превентивна робота інспекторів праці Управління Держпраці у Черкаській області з питань дотримання протиепідемічних заходів, вимог законодавства з гігієни та безпеки праці. Крім того, фахівці Управління в ході безпосередніх візитів надають консультації роботодавцям і працівникам про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про охорону праці, виявляють наявні порушення та проводять роз’яснювальну роботу щодо їх профілактики.

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Черкаській області Марина Шевченко та Тетяна Томіленко під час інформаційно-роз’яснювальної кампанії наголосили, що задекларована праця гарантує дотримання роботодавцем трудових і соціальних прав працівників. Роботодавець не може змусити працівника виконувати роботу, яка не передбачена трудовим договором і посадовою інструкцією. Кожен працівник за трудовим договором має право на щорічну оплачувану відпустку тривалістю не менше за 24 календарні дні за робочий рік. Крім основної відпустки законодавство передбачає оплачувані навчальні та творчі відпустки тощо.

Інспектори поінформували про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин та спеціального навчання з охорони праці для безпечного виконання робіт та експлуатації обладнання, машин, механізмів підвищеної небезпеки.

Посадовці роз’яснили працівникам інші переваги задекларованої праці та наголосили на відповідальності роботодавців у разі порушення трудового законодавства, законодавства з охорони праці та вимог адаптивного карантину.

Інформація до відома

Інформаційні відвідування інспектори Управління Держпраці здійснюють на виконання окремих доручень Кабміну та Держпраці, спрямованих на роз’яснення роботодавцям та працівникам переваг офіційного працевлаштування, вимог з безпеки та гігієни праці, важливості виконання протиепідемічних заходів.