gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: триває інформаційна кампанія по запобіганню використання праці неофіційно оформлених працівників

02 липня 2020

На Харківщині фахівці Управління Держпраці проводять інформаційні відвідування суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, харчування та надання послуг. Так, фахівцями відділу нагляду в машинобудуванні, енергетиці, в АПК та СКС Головного управління Держпраці у Харківській області було проведено робочі зустрічі з працівниками ТОВ «БУД-ІНВЕСТ СТРОЙ 2019», ПП «ЛУК’ЯНОВА», ФОП КОЗАКОВ Д.В. та ТОВ «ВАУ-ХАУ СТУДІЯ».

Метою зустрічей стало запобігання незадекларованої праці суб’єктами господарювання у сфері оптової торгівлі та роздрібної торгівлі, тимчасового розміщення й організації харчування, надання послуг. Працівникам було роз’яснено переваги офіційного працевлаштування, а саме:
– регулярна заробітна плата;
– страхування на випадок безробіття;
– страхування від нещасного випадку на виробництві;
– страхування на випадок тимчасової непрацездатності;
– безпечні та здорові умови праці.

Також фахівцями Управління Держпраці було обговорено ефективні заходи запобігання нещасним випадкам, дотримання вимог законодавства з охорони праці під час виконання робіт та необхідність в умовах адаптивного карантину дотримуватись рекомендацій МОЗ щодо профілактики інфікування коронавірусом: носити маски, ретельно мити руки та користуватися антисептиком, не порушувати соціальну дистанцію.

Керівникам та працівникам підприємств було наголошено, що роботодавець несе безпосередню відповідальність за створення на робочому місці безпечних і здорових умов праці та за порушення законодавства з охорони праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності.