gov.ua Державні сайти України
Пошук

Питання погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат – на контролі посадовців Полтавщини

12 червня 2020

За участі начальника Управління Держпраці у Полтавській області відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Під час засідання, яке проходило під головуванням першого заступника голови ОДА Дмитра Луніна, оголосили про існування заборгованості із виплати заробітної плати на 24 економічно активних підприємствах та на 11 підприємствах-банкрутах. Так, станом на 1 травня 2020 року загальна заборгованість склала 67 мільйонів гривень.

Посадові особи обговорили результати моніторингу стану виплати заробітної плати на підприємствах області та заходи, які вживаються в області для погашення заборгованості із заробітної плати. Окремо зупинились на ході та перспективах виконання рішень про погашення заборгованості із заробітної плати органами державної виконавчої служби на підприємствах області.

Про заходи, які вживаються в області для погашення заборгованості із заробітної плати, у режимі онлайн інформував начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак: “Питання щодо своєчасної та у повному обсязі оплати праці на всіх підприємствах області перебуває на постійному контролі в Управлінні Держпраці, за січень-травень 2020 року держаними інспекторами праці Управління здійснено 14 інспекційних відвідування на 13 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати”.

Щодо результатів проведених заходів контролю керівник Управління серед іншого сказав про те, що за невиконання законних вимог державного інспектора праці винесено 5 постанов по ст.188-6 КУпАП і накладено штрафних санкцій на суму 6,4 тис. грн також винесено 9 постанов по абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП про накладання штрафних санкцій на суму 124,2 тис. гривень. Крім того, з початку року судами винесено 5 рішень, в т.ч. про накладення штрафних санкцій на суму 2,7 тис. гривень. На виконання приписів з початку року погашено заборгованість по виплаті заробітної плати перед 159 працівниками на загальну суму 2 363,6 тис. гривень.

Також Сергій Щербак повідомив, що матеріали трьох інспекційних відвідувань направлені до правоохоронних органів для надання юридичної оцінки по відношенню до посадових осіб підприємств, в діях яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 175 Кримінального кодексу України.

За результатами наради були прийняті рішення щодо реалізації спільних заходів для недопущення виникнення заборгованості та погашення вже існуючих зарплатних боргів. А також заплановане проведення додаткових нарад з окремими підприємствами для детального вивчення ситуації.