Полтавщина: як організувати раціональний режим роботи на відкритих місцевостях в умовах підвищеної температури
12 червня 2020Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності та загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно скорегувати, організувавши раціональний режим праці.
Норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, регламентовано державними санітарними нормами «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42.
Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Проте, верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28оС. Робота при температурі повітря більше 37оС відноситься до небезпечних (екстремальних).
З метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії), під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин, і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу. В охолоджуючих приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, потрібно підтримувати температуру повітря на рівні 24-25°C.
Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Потрібно змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.
Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду потрібно часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.
Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендовано вживати фрукти і овочі.
Зверніть увагу, згідно з ДСН 3.3.6.042-99 тривалість періодів праці та відпочинку при проведенні ремонтних робіт виробничого устаткування при температурі повітря вище 28оС є наступною:
Температура повітря ( оС) |
Тривалість одноразових періодів (хвил.) |
Співвідношення праці і відпочинку |
|
праці |
відпочинку |
||
28 | 36 | 24 | 1,5 |
30 | 34 | 25 | 1,33 |
32 | 32 | 26 | 1,2 |
34 | 30 | 27 | 1,10 |
36 | 28 | 28 | 1 |
38 | 26 | 29 | 0,90 |
40 |
24 |
30 | 0,80 |