gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: триває планова перевірка дотримання вимог законодавства з охорони праці ПРАТ «ЗМІЇВСЬКА ОВОЧЕВА ФАБРИКА»

09 червня 2020

Сільське господарство – одна із провідних галузей виробничої сфери, яка займається забезпеченням населення продуктами харчування та постачанням сировини для промисловості.

Умови праці у сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. До них відносяться: сезонність сільськогосподарських робіт; виконання робіт на відкритому повітрі; застосування хімічних речовин для захисту рослин від шкідників і хвороб та інше.

Згідно з річним планом здійснення заходів державного контролю на 2020 рік фахівцями відділу нагляду в машинобудуванні, енергетиці, в АПК та СКС Головного управління Держпраці у Харківській області проводиться планова перевірка суб’єкта господарювання ПРАТ «ЗМІЇВСЬКА ОВОЧЕВА ФАБРИКА».

Тепличне виробництво відрізняється від інших галузей специфікою ведення технологічних процесів та характеризується конструкційною різноманітністю культиваційних споруд і особливими умовами праці. При цьому організм працюючих піддається впливу комплексу несприятливих виробничих факторів: мінеральних добрив, пестицидів та продуктів їх метаболізму: нагріваючого мікроклімату, підвищеної вологості, значних фізичних навантажень.

Тому безпосередньо перед початком заходу фахівцями Управління Держпраці було проведено семінар щодо вжиття роботодавцями заходів для створення безпечних і здорових умов праці працівників.

Так, працівникам підприємства було роз’яснено: «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» (НПАОП 01.0-1.02-18), «Правила охорони праці на автомобільному транспорті» (НПАОП 0.00-1.62.12) (далі – Правила) та основні положення охорони праці.

Особливу увагу присутніх було звернуто на вимоги безпеки, які встановлені окремими розділами Правил, зокрема:

  • вимоги безпеки до виробничого обладнання та організація робочих місць;
  • вимоги безпеки під час експлуатації сільськогосподарської техніки;
  • вимоги безпеки під час виконання робіт у захищеному грунті;
  • вимоги до території, виробничих і допоміжних приміщень, споруд;
  • вимоги до освітлення і електробезпеки;
  • вимоги безпеки до обладнання транспортних засобів;
  • вимоги безпеки під час технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;
  • вимоги безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо.

Також фахівцями Головного Управління було наголошено, що ключовим фактором попередження виробничого травматизму є недопущення роботодавцями до виробничої діяльності працівників без належного проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Роботодавець забов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, забезпечити додержання вимого законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Працівникам, в свою чергу, необхідно підвищувати особливу відповідальність за дотриманням вимог законодавства з охорони праці та посадових інструкцій та дотримуватись трудової, технологічної дисципліни.

При здійсненні планового заходу державного нагляду (контролю) фахівці Управління Держпраці дотримуються вимог постанов Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та від 20.05.2020 №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів».

За результатом перевірки буде складено Акт перевірки та вручені приписи.