gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: Другий апеляційний адміністративний суд підтримав правову позицію Управління Держпраці щодо незадекларованої праці

19 травня 2020

У 2019 році інспекторами праці ГУ Держпраці у Харківській області було проведено захід державного нагляду (контролю) фізичної особи-підприємця Ч.Д.  (далі – ФОП Ч.Д.), під час якого за місцем здійснення господарської діяльності суб’єкта господарювання було виявлено порушення ч.2 ст.24 КЗпП України, а саме: встановлено фактичний допуск 1 особи без належного оформлення трудових відносин. Особа пояснила своє перебування на робочому місці стажуванням.

Управління Держпраці нагадує, що особа може бути допущена до роботи тільки після:

  • укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу,
  • повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу (ст. 24 КЗпП України).

При цьому для перевірки кваліфікації майбутнього працівника в трудовому законодавстві передбачена можливість установлення випробування при прийнятті на роботу.

В ході проведення контрольного заходу ФОП Ч.Д. не було надано жодних документів, що підтверджує факт належного оформлення трудових відносин. Враховуючи зазначені обставини, Другий апеляційний адміністративний суд дійшов  висновку про те, що постанова про накладення штрафу винесена відповідачем на підставі абз. 2 ч.2 ст.265 КЗпП України в межах повноважень та у спосіб визначений чинним законодавством України.

Отже, суб’єкту господарюванню доведеться сплатити штраф у розмірі 125 тис. 190 грн (сто двадцять п’ять тисяч сто дев’яносто гривень).