gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах обговорено особливості розслідування гострих професійних захворювань у разі інфікування медичних працівників коронавірусом

15 травня 2020

В Управлінні Держпраці у Сумській області за участі заступника начальника Управління Наталії Антоненко, начальника відділу з питань гігієни праці Олени Влізько та заступника начальника відділу Людмили Кучеренко організовано круглий стіл стосовно обговорення проблемних питань щодо проведення розслідувань гострих професійних захворювань, спричинених гострою респіраторною вірусною інфекцією COVID-19 медичних працівників та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19.

До заходу долучилися керівники та відповідальні посадові особи Управління охорони здоров’я Сумської ОДА, Управління ВД Фонду соціального страхування України в Сумській області, обласних медичних закладів, зокрема, ДУ «Сумський обласний лабораторний центр», ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області,  обласний лікар-інфекціоніст Ірина Троцька, обласний лікар-профпатолог Олена Азарова.

Представники установ та організацій, які взяли участь у зустрічі, обговорили такі питання:

  1. Процедуру проведення розслідування гострого професійного захворювання згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.
  2. Проблеми, які виникають внаслідок реалізації вимог вказаної постанови, зокрема щодо дотримання термінів подання повідомлень про гостре професійне захворювання; щодо необхідності проведення епідеміологічного розслідування, за результатами якого може бути встановлено зв’язок гострого професійного захворювання з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 та неприпустимості зволікань у їх проведенні тощо.
  3. Особливості та практика встановлення в області діагнозів інфекційного захворювання та гострого професійного захворювання з урахуванням рекомендацій МОЗ.

Представники Управління Держпраці, з поміж іншого, звернули увагу учасників круглого столу на необхідність неухильного виконання керівниками закладів охорони здоров’я (медичних підприємств, установ, організацій) вимог пункту 2 протоколу за результатами наради членів Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 24 квітня 2020 року в частині обов’язкового інформування Держпраці  про кожний  встановлений факт інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 і необхідності проведення розслідування відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою КМУ від 17.04.2019 №337.