gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: завершено спеціальне розслідування смертельного нещасного випадку під час лісосічних робіт

13 травня 2020

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила спеціальне розслідування смертельного нещасного випадку, що стався у квітні поточного року з лісорубом, який виконував роботу згідно з цивільно-правовим договором з приватним підприємством «Самшит 1».

Нещасний випадок стався в лісовому масиві, ділянка якого належить до сфери господарської діяльності Знам’янського лісництва ДП «Чорноліське лісове господарство».

31-річний лісоруб працював у складі бригади з 5 лісорубів. Відповідно до пояснень членів бригади, кожен працював за подібним цивільно-правовим договором. Дії бригади організовували самостійно, здійснювали заготівлю деревини на території Знам’янського лісництва. Зі слів свідків, до обов’язків працівника входило складання дров та порубкових решток.

За даними Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології нещасний випадок стався в денну пору доби, видимість становила 10 км, опадів та небезпечних явищ не було.

Зранку один з лісорубів оглянув дерево, з’ясував напрямок його падіння,  попередив інших працівників, щоб вони відійшли на безпечну відстань і почав бензомоторною пилкою робити підпилок дерева. Потім чоловік попередив інших лісорубів, щоб відійшли на безпечну відстань і  почав пиляти дерево, не оцінивши небезпеку щодо можливого падіння стоячих поряд дерев, а також розвитку крони дерева, що пилялося. При падінні дерево зачепилось кроною за гілки інших дерев поблизу і змінило траєкторію падіння. Під час падіння своєю вершиною дерево вдарило в сухостійного дуба, який впав на ділянку, де перебував лісоруб. Працівник був травмований падінням стовбуру сухостійного дуба. Травми виявилися смертельними.

Всі члени бригади перебували в касках та сигнальних жилетах, окрім потерпілого.

Нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Згідно з актом розслідування, основна причина випадку – особиста необережність потерпілого. Керівництву та працівникам підприємства вказано забезпечити виконання вимог правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості.