gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: завершено розслідування групового нещасного випадку, пов’язаного з використанням газу у побуті

23 квітня 2020

Комісія, призначена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила технічне розслідування причин виникнення аварії,  пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася у Кропивницькому. Внаслідок аварії від отруєння чадним газом загинули 33-річна жінка та її 10-річна донька, 12-річний хлопчик потрапив до лікарні. 

Аварія сталася в двокімнатній квартирі на п’ятому поверсі житлового п’ятиповерхового будинку.    

При обстеженні газового обладнання та системи газопостачання виявлено, що в приміщенні кухні встановлена газова 4-ох камфорна плита вітчизняного виробництва «Львів, газовий лічильник G-4 «Візар» та проточний водонагрівач з відводом продуктів згоряння в димохід «BERETTA».

Слюсарями аварійно-диспетчерської служби ВАТ «Кіровоградгаз» було проведено обстеження системи газопостачання житлового будинку щодо наявності витоків газу на газопроводі та газових приладах. Витоків природного газу не виявлено. Проведено також обстеження запірного пристрою перед газовим лічильником, кран знаходився у відкритому положенні.

У подальшому працівниками ВАТ «Кіровоградгаз» проведено відключення від системи газопостачання житлового будинку квартири за допомогою пломбування крану, розташованого перед лічильником газу. Після огляду місця виникнення аварії та вивчення технічної документації, пояснень, комісія дійшла висновку, що події в момент настання аварії розгорталися таким чином.

Квартировинаймачка ввечері готувала на кухні їжу. Жінка  використовувала витяжку зі штучним спонуканням під час приготування їжі та одночасно ввімкнула проточний водонагрівач для нагріву води у ванній. Кватирки в приміщенні кухні та в житлових кімнатах були зачинені, тим самим не було забезпечено приплив свіжого повітря для повного згоряння природного газу та нормальної роботи  проточного водонагрівача.

Під час роботи проточного водонагрівача чадний газ почав потрапляти в кухню, коридор та житлову кімнату квартири. В зв’язку з збільшенням концентрації чадного газу в приміщенні кухні, стан здоров’я жінки погіршувався. Близько 22:00 її син зателефонував батьку і той приїхав на місце події, де вже стояла карета швидкої допомоги, а медичний персонал не міг потрапити у квартиру, бо двері були зачинені.  Батько викликав служби 101 і 102 для відкриття дверей. Потрапивши в приміщення, виявили потерпілих.

Оскільки витяжний патрубок витяжної вентиляції з штучним спонуканням та з’єднувальний патрубок проточного водонагрівача були з’єднані трійником та встановлені в один димохідний канал, відбулося перекидання тяги проточного водонагрівача, який працює відносно витяжки зі штучним спонуканням в найбільш слабкому режимі,  і дало можливість продуктам згоряння потрапляти у приміщення квартири.

При обстеженні приміщення кухні виявлено, щовентиляційний канал розташований у лівомуверхньому куті кухні, функцію із вентиляціїповітря в виконував не в повному обсязі, оскількичастково заклеєний шпалерами.

Об’єм чадного газу в квартирі за час роботи проточного водонагрівача досягнув такої концентрації, що два мешканця квартири отримали смертельну дозу отруєння оксидом вуглецю.

На підставі висновку експерта  КЗ «Кіровоградська судово-медична експертиза», з урахуванням свідчень та вивчення наведених фактів, комісія дійшла висновку, що даний випадок пов’язаний з використанням газу  в побуті  та,   відповідно,   підпадає   під  дію   «Порядку  проведення  технічного  розслідування обставин та причин виникнення   аварій, пов’язаних з використанням  газу в    побуті»,   затвердженого наказом  МНС  України   від 27.04.2012  р.   №  734   та зареєстрованого в Міністерстві  юстиції   України 24.05.2012 р. за №823/21135.

Комісія також вважає, імовірними причинами настання аварії, крім зазначених вище, є несправність роботи проточного водонагрівача: при перегріві теплообмінника не спрацював термостат перегріву (датчик тяги). Під час тривалої роботи зростає температура димових газів, яка повинна контролюватися термостатом димових газів, який у разі порушення димовидалення повинен розмикатися і блокувати подальшу роботу проточного водонагрівача. В даному випадку термостат димових газів, ймовірно, не спрацював.

Комісією запропоновані заходи для запобігання подібним аваріям.