gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: другий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу ГУ Держпраці

24 березня 2020

ГУ Держпраці у Харківській області звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) шляхом заборони виробництва (виготовлення), виконання робіт в ТОВ “АГРОМА”.

В обґрунтування позовних вимог Управління Держпраці зазначило, що під час проведення планової перевірки було виявлено 66 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, з яких 27 створюють загрозу життю та здоров’ю людей, що було зафіксовано в Акті перевірки та вручених приписах на усунення виявлених порушень.

Відповідно до ч. 7 статті 7 Закону на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 8 липня 2019 р. адміністративний позов ГУ Держпраці у Харківській області  залишено без задоволення.

Управління Держпраці, не погодившись із рішенням суду першої інстанції, подало апеляційну скаргу, в якій зазначило, що рішення Харківського окружного адміністративного суду вважає незаконним та необґрунтованими, та таким, що прийнято із порушенням норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів, вислухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши законність і обґрунтованість  рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, дослідивши докази, що стосуються фактів, на які позивач посилається в апеляційній скарзі, прийшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Допущені та не усунені відповідачем порушення є суттєвими та створюють найбільшу небезпеку з огляду на те, що експлуатація електрообладнання та газового обладнання з порушенням встановлених норм, недотримання правил безпеки утримання такого обладнання та його експлуатації, відсутність відповідних осіб, які пройшли спеціальне навчання, може призвести до виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, які можуть привести до незворотніх наслідків –  загибелі людей або ж нанесенню шкоди їх здоров`ю.

Враховуючи вище зазначене, колегія суддів вирішила:

«Апеляційну скаргу задовольнити. Рішення Харківського окружного адміністративного суду від 08.07.2019 року скасувати. Прийняти нове рішення, яким   позов Управління Держпаці задовольнити.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до ТОВ “АГРОМА” шляхом заборони виробництва (виготовлення), виконання робіт, а саме:

  • виконання газополум`яних робіт;
  • виконання зварювальних робіт;
  • зупинити експлуатацію внутрішньо будинкових мереж електропостачання в будівлях та спорудах, що належать підприємству;
  • виконання робіт на висоті;
  • виконання робіт трактористами-машиністами;
  • виконання робіт та експлуатацію деревообробного круглопильного верстату інв. № б/н, який використовується для розпилювання дров;
  • зберігання посудин, що працюють під тиском, а саме балони, які використовуються для виконання газополум`яних робіт;
  • експлуатацію заточувального верстату інв. № б/н;
  • експлуатацію вантажопідіймального обладнання -вантажопідіймальні ручні талі у кількості двох одиниць інв. № б/н».

Повний текст судового рішення можна переглянути на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень http://reyestr.court.gov.ua