gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: на форумі для аграріїв про безпеку праці під час весняно-польової кампанії – 2020

20 лютого 2020

Начальник Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Луцак взяв участь у нараді, організованій департаментом агропромислового розвитку Чернівецької  обласної державної адміністрації для керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських установ, агропромислових об’єднань Буковини.

Саме на цьому форумі (серед числа інших) обговорювалися й питання початку весняно-польової кампанії – 2020.

На необхідності забезпечення безпеки виконання робіт агровиробникам наголосив керівник територіального органу Державної служби України з питань праці.

Найперше, представник Держпраці повідомив про результати роботи відомства щодо контролю за додержанням законодавства про охорону праці у сільськогосподарській галузі у минулому, 2019, році.

Так, загалом за звітній період головними державними інспекторами відомства проведено 49 перевірок. Під час заходів державного нагляду  виявлено 290 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

«За підсумками зробленого, Управлінням Держпраці виокремлено основні проблемні питання агропромислової галузі. Серед них: нехтування працівниками вимогами безпеки праці під час експлуатації машин, механізмів та обладнання;  допуск  до виконання робіт підвищеної небезпеки працівників на підставі цивільно-правових угод, або взагалі без оформлення трудових відносин;  низька якість проведення  навчань  та інструктажів з питань охорони праці; недостатній контроль з боку керівників за дотриманням виробничої та трудової дисципліни», – підсумував під час свого виступу перед сільгоспвиробниками Буковини Іван Луцак.

Учасникам форуму було надано дієві рекомендації щодо налагодження виробничого процесу з урахуванням норм чинного законодавства про охорону праці та промислову безпеку.

Особливо ретельно було наголошено на необхідності забезпечення працівників засобами захисту.

«Держпраці звертає посилену увагу на те, що засоби індивідуального захисту, знаки безпеки, машини, устаткування та обладнання мають відповідати Технічним регламентам, адже це є запорукою збереження життя і здоров’я працівників», – наголосив Іван Луцак.

Представникам сільгосппідприємств також деталізовано на новаціях у трудовому законодавстві та вказано на неприпустимість допуску персоналу до роботи без оформлення трудових відносин.