gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: на нараді в голови ОДА – про виявлення незадекларованої праці

18 лютого 2020

В Кропивницькому на апаратній нараді голови облдержадміністрації Андрія Балоня розглянуто питання виявлення фактів використання роботодавцями неоформленої найманої праці. Поінформував із зазначеного питання т.в.о. начальника Управління Держпраці в Кіровоградській області Віталій Заніздра.

Зокрема, упродовж 20-31 січня 2020 року, на виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, інспектори праці спільно з іншими контролюючими органами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проводили посилену роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування.

За словами посадовця, усього по області цього року охоплено візитами майже 7,5 тисяч субєктів господарювання. Після таких роз’яснювальних візитів суб’єкти господарювання мали змогу добровільно оформити всіх працівників на роботу відповідно до чинного законодавства. За даними державної фіскальної служби, упродовж інформаційної кампанії 1474 роботодавця уклали трудові відносини з 3558 працівниками.

Після роз’яснювальних заходів з 10 лютого розпочались перевірки тих роботодавців. Упродовж 10-21 лютого у Кіровоградській області буде проведено більше ніж 130 перевірок. У разі виявлення порушень, роботодавцям доведеться сплатити значні суми штрафів, передбачені законодавством за такі порушення – в розмірі від 1 до 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення порядку оформлення трудових відносин.

Підсумовуючи розгляд питання, голова облдержадміністрації Андрій Балонь наголосив: “Ми не можемо бути постійно інспекційною, “репресивною” машиною – чи це контролюючий орган, чи держава в цілому. Ми намагаємося змусити роботодавців поводитись легально, у межах чинного законодавства. Ми проводимо широку роз’яснювальну кампанію: показуємо суб’єктам господарювання їхні переваги від легалізації найманої праці і зарплат. Одночасно ми отримуємо інформацію про тих суб’єктів, які не мають намір легалізовувати трудові відносини, увійти в законну площину своєї діяльності, і на її основі формуємо списки інспекційних комплексних перевірок. За наслідками таких перевірок буде притягнуто до відповідальності тих роботодавців, які і надалі діятимуть поза межами правового поля.