gov.ua Державні сайти України
Пошук

На виконання доручення Прем’єр-міністра Управління Держпраці інспектує роботодавців Сумщини

14 лютого 2020

На території Сумської області триває другий етап виконання доручення Прем’єр-міністра України – етап державного контролю, в частині легалізації праці у сфері торгівлі товарами та послугами. Станом на сьогодні інспекторами праці Управління Держпраці у Сумській області самостійно та спільно з представниками ДПС розпочато 88 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання.

У ході контрольних заходів особлива увага інспекторами звертається на тих працівників, які були прийняті на роботу за час реалізації активної компанії в частині легалізації праці. Варто зазначити, що інформаційно-роз’яснювальна робота, проведена фахівцями Держпраці для роботодавців Сумської області має позитивні результати. Адже, серед зазначених суб’єктів відвідувань є ті, які усвідомили свою відповідальність щодо дотримання вимог трудового законодавства і протягом періоду з 20 січня по 12 лютого 2020 року офіційно працевлаштували понад 40 працівників. Таким чином, суб’єкти господарювання уникнули штрафів, передбачених за використання неоформленої праці, а працівники матимуть соціальний захист держави.

Управління Держпраці у Сумській області у черговий раз наголошує на тому, що незадекларована праця – порушення трудових прав працівників, втрата ними гарантованого державою соціального захисту, права на виплату заробітної плати вчасно та у розмірі не меншому за мінімальний розмір заробітної плати, права на щорічну оплачувану відпустку, компенсації за час тимчасової непрацездатності, на пенсійне забезпечення тощо. Працівникам необхідно вимагати офіційного працевлаштування, а роботодавцям – провадити свою діяльність у рамках чинного законодавства, що є гарантією уникнення штрафних санкцій, передбачених державою, зокрема за використання неоформленої праці.