gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: інспектор праці на прямому зв’язку з читачами газети «Новий день»

13 лютого 2020

На прямому телефонному зв’язку з читачами газети «Новий день» була заступник начальника управління – начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління з питань праці ГУ Держпраці у Херсонській області Леся Олішевко.

Упродовж години фахівець відповідала на запитання громадян з різних куточків області, надавала роз’яснення та консультації, а деяким порадила звернутися письмово до Головного управління для більш детального розгляду їх питань.

Так, наприклад, мешканець смт Велика Олександрівка запитав: що робити, якщо роботодавець не повертає трудову книжку?

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 47 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ) власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівнику копію наказу про звільнення з роботи, належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпПУ.

У разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника.

У разі невидачі роботодавцем трудової книжки план дій може бути наступний:

– надіслати роботодавцю рекомендований лист з описом вкладення, зі згодою на пересилання трудової книжки засобами поштового зв’язку, із зазначенням поштової адреси, на яку необхідно надіслати трудову книжку;

– у разі необхідності проведення заходу контролю (інспекційного відвідування), працівник трудові права, якого порушені має право направити до Територіального управління Державної служби України з питань праці  заяву у порядку Закону України «Про звернення громадян»;

– звернутись до суду за захистом своїх прав, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

А мешканка смт Чаплинка цікавилась: хто має право на скорочений робочий день і в якому випадку?

Згідно зі ст. 51 Кодексу законів про працю України скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

1) для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

2) для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

Всі запитання-відповіді з прямої лінії будуть опубліковані у найближчому номері газети «Новий день».