gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Держпраці відбувся онлайн прийом для мешканців Вінниччини

30 січня 2020

На онлайн прийом до фахівців Державної служби України з питань праці звернулись громадяни Вінницької області із проблемними питаннями, що виникають у роботі – голова об’єднання співвласників багатоповерхових будинків Віталій Присяжнюк та бухгалтер міської централізованої бухгалтерії шкіл №2 Ілона Ніколайчук.

Віталій Присяжнюк звернувсь з питанням: «У наших будинках встановлено пасажирські ліфти. Цікавлять вимоги щодо отримання дозволів на експлуатацію ліфтів. Чи потрібно саме ОСББ отримувати дозвіл?»

Заступник Голови Державної служби України з питань праці  Ігор Шумелюк роз’яснив, що відповідно до частини 3 статті 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Процедура видачі дозволів визначена Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1107.

Статтею 18 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі – Закон) визначено імперативну норму, що об’єднання відповідно до статуту зобов’язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам.

Під терміном «об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі – ОСББ) Закон розуміє юридичну особу, створену власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна, до якого, зокрема, відносяться ліфти.

Відповідно до статті 4 Закону визначає, що господарче забезпечення діяльності об’єднання може здійснюватися власними силами об’єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб’єктів господарювання.

Відтак, об’єднання під час використання власного майна та управління, утримання і використання спільного майна, має право вчиняти правочини, зокрема укладати договори на експлуатацію ліфтів з організаціями, які мають на це дозвіл.

Відповідно до вимог розділу 9.7 Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів (НПАОП 0.00-1.02-08) суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів повинен призначити наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та організацію їх експлуатації, електромеханіків, які одночасно є відповідальними особами за їх справний стан, ліфтерів і операторів диспетчерського зв’язку, а у разі, якщо такої можливості немає, суб’єкт господарювання може укласти договір з обслуговуючою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт.

Взаємовідносини між обслуговуючою організацією і власником ліфта визначаються вимогами НПАОП 0.00-1.02-08, укладеним договором, якими регламентовано основні обов’язки, права, відповідальність сторін, а також підстави і форми розрахунків за виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту ліфтів.

З огляду на зазначене, для забезпечення належного технічного стану ліфтів, ОСББ може отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію ліфтів безпосередньо або укласти договір з суб’єктом господарювання, який має відповідний дозвіл. Тому, у випадку укладання ОСББ договору з організацією, яка має відповідні дозволи, призначати відповідальних працівників за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів немає потреби.

Це стосується організації безпечної експлуатації та утримання у належному стані будь-якого устаткування підвищеної небезпеки, яке є технічним обладнанням багатоквартирних будинків, та визначено Законом як спільне майно.

Питання передачі паспортів ліфтів на зберігання до обслуговуючої організації не визначено нормативно-правовими актами з охорони праці.

Власник заповняє сторінки шостого розділу типового зразка паспорта ліфта відповідно до додатку 4 НПАОП 0.00-1.02-08.

Ілону Ніколайчук цікавило, які виплати гарантуються працівнику, якого направили на навчання, і чи завжди за ним зберігається місце роботи (посада)?

Відповідь надала заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань трудових відносин Олена Коновалова.

Відповідно до статті 122 КЗпП України при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Серед таких виплат добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» на час підвищення кваліфікації педагогічним або науково-педагогічним працівником відповідно до затвердженого плану з відривом від виробництва (освітнього процесу) в обсязі, визначеному законодавством, за педагогічним або науково-педагогічним працівником зберігається місце роботи (посада) із збереженням середньої заробітної плати. Витрати, пов’язані з підвищенням кваліфікації, відшкодовуються у порядку, визначеному законодавством.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.1997 № 695 «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва», передбачено для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва, такі мінімальні державні гарантії:

а) збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання. За вчителями та іншими працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи;

б) оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

в) виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових.

На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Оплата проїзду працівників, які направляються на навчання з відривом від виробництва, до місця навчання і назад, виплата добових за час перебування в дорозі і за час навчання, стипендії, відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення, провадяться за місцем основної роботи.