gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Чернігівщині триває інформаційна кампанія стосовно детінізації зайнятості населення

24 січня 2020

У рамках виконання доручення Прем’єр-міністра України від 22.01.2020 № 2313/0/1-20 стосовно вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області проводять активну інформаційну кампанію для суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин.

Зокрема, були проведені зустрічі з керівництвом і працівниками низки закладів громадського харчування міста Чернігова: кафе «Soloha», кафе «Львівська майстерня шоколаду», бару «Самогон», кафе «Суши лайт», закладів, розташованих у торговельно-розважальному комплексі «Hollywood» – вареничної «Балувана Галя», «Крила», «Гриль-паб», «Суши-Майстер» та інших.

Під час спілкування посадовці розповідали про переваги задекларованої праці для працюючої людини, роз’яснювали негативні наслідки і види відповідальності за використання незадекларованої праці, підкреслюючи, що неоформлений офіційно працівник залишається без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій надалі.

Також увага керівників закладів зверталася на питання дотримання гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Посадовці неодноразово наголошували, що працівник, отримуючи нелегальну заробітну плату, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій надалі.

До представників Управління зверталися з уточнюючими запитаннями, цікавилися можливістю особистого прийому в Управлінні Держпраці у Чернігівській області. Також ставили запитання щодо конкретних особистих ситуацій, пов’язаних із соціальними гарантіями і трудовими відносинами. Усім надавалися ґрунтовні кваліфіковані роз’яснення і практичні поради, вручалися інформаційно-методичні матеріали – брошури, буклети й пам’ятки, розроблені інспекторами Управління.