gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківський окружний адміністративний суд підтримав правову позицію ГУ Держпраці у Харківській області

17 січня 2020

Головним управлінням Держпраці у Харківській області у період з 08.04.2019 р. по 19.04.2019 р. проведено планову перевірку суб’єкта господарювання Приватне підприємство «ТОРГОВИЙ ДІМ «ЗОЛОТА МИЛЯ» на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Під час перевірки виявлено 212 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, з яких 61 створює загрозу життю та здоров’ю людей.

За результатами здійснення заходу державного нагляду (контролю) було складено Акт перевірки та вручено приписи на усунення виявлених порушень.

Відповідно до ч. 5 статті 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі-Закон) виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг суб’єктами господарювання можуть бути зупинені повністю або частково виключно за рішенням суду.

Відповідно до ч. 7 статті 7 Закону, на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Так, за наявності підстав та у зв’язку з тим, що суб’єктом господарювання не усуненні порушення, зазначенні в Акті перевірки, ГУ Держпраці у Харківській області звернулось з відповідним позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Харківського окружного адміністративного суду.

Під час розгляду справи у Харківському окружному адміністративному суді ГУ Держпраці у Харківській області відповідно до статті 6 Закону проведено позапланову перевірку суб`єктом господарювання на предмет виконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Під час проведення позапланової перевірки, посадовими особами ГУ Держпраці було встановлено часткове усунення відповідачем порушень, та в той же час, встановлено 111 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, з яких 31 створюють загрозу життю та здоров’ю людей.

У зв`язку з частковим усуненням відповідачем порушень ГУ Держпраці у Харківській області зменшило позовні вимоги.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на день розгляду справи, встановлені порушення, зазначені в уточненнях до позовної заяви, не усунуті, а відтак зберігається факт наявності порушень, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей.

Харківський окружний адміністративний суд дійшов висновку, про необхідність застосування заходів реагування задля забезпечення пріоритету життя і здоров`я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, а відтак адміністративні позовні вимоги ГУ Держпраці у Харківській області підлягають задоволенню та застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до суб’єкта господарювання, до усунення порушень, шляхом заборони виробництва (виготовлення), виконання робіт, експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Повний текст судового рішення можна переглянути на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень http://reyestr.court.gov.ua