gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проблемні питання проведення медоглядів працівників обговорили на нараді в Управлінні Держпраці у Сумській області

19 грудня 2019

На Сумщині 25 закладів охорони здоров’я проводять обов’язковий медичний огляд працівників певних категорій. У свою чергу лише 16 голів медкомісій пройшли курси по професійній патології. Деякі з лікувально-профілактичних закладів не мають рентгенографів, через що унеможливлюється проведення медоглядів працівників деяких професій у повному обсязі. Ці та інші питання обговорювали учасники наради, що відбулася в Управлінні Держпраці у Сумській області.

До участі у заході долучилися представники Держпраці, лікувально-профілактичних закладів Сумської області, Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Начальник Управління Держпраці у Сумській області Юрій Семеног розпочав нараду, звернувши увагу присутніх на те, що основною метою проведення медичних оглядів є своєчасне виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань, загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників задля уникнення небезпечних наслідків, а також нещасних випадків. Керівник теруправління нагадав присутнім про трагедії, що сталися через не відсторонення вчасно від роботи працівника за наявності в нього хвороби.

Заступник начальника Управління Наталія Антоненко звернула увагу присутніх на необхідність неухильного дотримання вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ № 246 від 21.05.2007, щодо обов’язкового включення до планів-графіків усіх лабораторних, функціональних досліджень та лікарів за фахом, що визначені Додатками 4 та 5 вказаного наказу.

У ході наради заступник начальника відділу  з питань гігієни праці Управління Держпраці у Сумській області Людмила Кучеренко проінформувала присутніх про результати проведеного аналізу стану організації медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці за 2018 і 2019 роки.

Щодо складу комісій у ЛПЗ, то лише в одному закладі комісія у повному складі. У більшості інших відсутні фахівці вузького профілю, зокрема це фтизіатр, дерматолог, уролог, онколог.

На підставі списку працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, ЛПЗ складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці. Так з початку 2019 року 14 ЛПЗ надали для погодження 137 планів-графіків. Із них 43% повернені на доопрацювання. У свою чергу 10 ЛПЗ не погоджували плани-графіки у поточному році.

За результатами медичних оглядів опрацьовано у 2019 році 317 заключних актів, наданих 24 ЛПЗ, у 2018 році їх було 169 від 17 закладів.

Значною проблемою є проведення флюорографічного обстеження замість рентгенографії, адже воно не являється методом виявлення ранніх ознак патологічних змін у легенях, – зауважила доповідач.

Про необхідність обов’язкового проведення під час медоглядів додаткового обстеження високостажованих (більше 10 років) працівників, зайнятих на роботах у шкідливих умовах праці, говорила обласний профпатолог Олена Азарова.

У ході конструктивного діалогу учасники наради визначили найбільш доцільні шляхи посилення якості проведення медоглядів працівників для подальшого застосовування на практиці.