gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Українському радіо Харків: про перевірки вентиляційних та димових каналів

19 грудня 2019

Начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Харківській області Дмитро Гринь взяв участь у програмі «Про головне» на Українському радіо Харків.

Темою ефіру стали актуальні питання: як перевірити вентиляційні та димові канали в домівці і не стати жертвою шахраїв? Які повноваження мають особи, які перевіряють в домівках мешканців Харківщини вентиляційні та димові канали? Саме над цими питаннями найчастіше замислюються квартиронаймачі та домовласники перед опалювальним сезоном.

До радіостудії з питанням щодо правомірності здійсненної вдома перевірки димових та вентиляційних каналів звернулась слухачка Українського радіо Харків Валентина. Дмитро Гринь відповів, що перевірку мають право проводити організації (підприємства), які подали та зареєстрували декларацію «Відповідності матеріально – технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці» на проведення даних робіт, а саме: обстеження, ремонт і чищення димарів, повітропроводів, та спеціально навчений персонал, який повинен мати та пред’явити відповідне посвідчення. Під час бесіди у студії радіостанції посадовець зупинився на основних аспектах перевірки димових та вентиляційних каналів.

Димовідвідні канали перевіряються двічі на рік. Вентиляційні канали повинні перевірятися разом з димовими. При наявності лише вентиляційних каналів, останні (вентиляційні) перевіряються один раз на рік. При перевірці встановлюється: наявність тяги, відсутність засмічення, герметичність, справність оголовків, відокремленість каналів тощо. Якщо ж канал засмічений, його прочищають спеціальними щітками, опускаючи по ньому гирю. По результатам перевірки складається Акт перевірки, в якому зазначається інформація про саму перевірку та виявлені недоліки або ж їх відсутність, у якому є графа для підпису мешканців, яким вони засвідчують саму перевірку. В правилах безпеки систем газопостачання (НПАОП 0.00-1.76-15) є рекомендована форма Акту первинної, повторної перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків. Якщо у акті перевірки будинку є порушення, то газопостачання будинку може бути припинено і відновлюється лише при повній ліквідації даного порушення. Відключення від системи газопостачання абонент може виконати як самостійно, так і за допомогою газорозподільних підприємств.

Під час програми Дмитро Гринь особливу увагу приділив питанню проведення інструктажу пічником (виконавцем робіт) мешканцям квартири, будинку, який перевіряється, а також наголосив на тому, що ремонт газових приладів, димових та вентиляційних каналів повинні виконувати спеціалізовані організації, які мають відповідні дозвільні документи та навчений персонал. Інформацію щодо суб’єктів господарювання, які зареєстрували свої декларації на виконання таких видів робіт, оприлюднено на офіційному сайті ГУ Держпраці у Харківській області https://www.kh.dsp.gov.ua/.