gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: очільник Управління зустрівся із майбутніми юристами

13 грудня 2019

Права людини – це універсальна цінність, що дає можливість «вимірювати» всі важливі явища та події, які відбуваються в суспільстві та в світі. Про це і не тільки говорив начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак із студентами Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

Під час свого виступу Сергій Щербак зауважив, що Загальна декларація прав людини представляє одне з основоположних прав людини  – на гідні умови праці.  Вона гарантує кожному право на вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови праці, на справедливу і задовільну винагороду, яка забезпечує гідне існування людини та її сім’ї, право на розумне обмеження робочого дня та на оплачувану періодичну відпустку, на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності чи іншого випадку втрати засобів до існування через незалежні від неї обставини. Збереження життя і здоров’я кожної працюючої людини та дотримання її трудових прав – головна мета Держпраці, тож, спеціалісти Управління працюють над попередженням виникнення випадків порушення законодавства про працю з боку роботодавців для чого організовує та проводить безліч семінарів та тренінгів, консультацій та роз’яснень для працюючого населення.

Начальник полтавського Управління ознайомив майбутніх юристів із структурою та діяльністю відомства, з основними напрямками його роботи та з результатами роботи фахівців Управління.

Докладно зупинився на перевагах легальних трудових відносин із роботодавцем, адже молоді необхідно вступати у трудове життя зі знаннями своїх прав та обов’язків, аби бути упевненими у захищеному законодавством майбутньому.

Наголосив на тому, що незадекларована праця обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сфері зайнятості, розвитку професійних навичок, освіти та пенсійного забезпечення, а для роботодавців – створює необмежені можливості тиску на працівника, позбавляє трудові відносини публічного контролю, забирає у людини можливість відстоювати свої права, мати організоване представництво інтересів у соціальному діалозі, порушує права і гідність працівників, позбавляє соціальної захисту та отримання пенсії у майбутньому.

Начальник Управління поділився методами роботи з виявлення нелегальних працівників та суттєвими результатами такої роботи, зазначивши, що  з початку поточного року інспекторами Управління було виявлено 535 працівників, які працюють нелегально. Розповів і про санкції, які передбачені законодавством за кожного виявленого нелегального працівника. Повідомив і про те, поточного року спільними зусиллями із іншими державними установами області вдалось збільшити суму надходжень до Пенсійного фонду на 123,7 млн грн і на 8,5 млн гривень зменшити заборгованість підприємств області по заробітній платі.

На завершення зустрічі із Сергій Щербак відповів на численні запитання активної молоді. Майбутніх дипломованих юристів цікавили як методи роботи фахівців установи, так і можливість працевлаштування до Управління Держпраці у Полтавській області.