gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: у Ромнах проведено семінари щодо безпечної експлуатації обладнання систем теплопостачання

10 грудня 2019

На виконання доручення Держпраці фахівцями Управління Держпраці у Сумській області в Ромнах проведено серію семінарів-нарад стосовно того, яким чином забезпечити безпеку експлуатації котлів, що працюють на твердому паливі, газопроводів і установок, які використовують газ в топкових.

Ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, у тому числі під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання та нагрівальних електричних приладів зростає під час опалювального періоду, зауважив інспектор Управління Олександр Слєпинін.  Більшість таких трагедій виникає у разі порушення правил охорони праці. Найхарактернішими з них є, наприклад, монтаж зазначеного обладнання без проєкту та його експлуатація без приєднання до контуру захисного заземлення, нехтування необхідністю проведення додаткових розрахунків систем повітрообміну, експлуатація устаткування підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки без одержання відповідних дозволів, відповідно до статті 21 Закону України Про охорону праці.

Головний державний інспектор звернув увагу учасників семінарів на те, що задля забезпечення безпеки експлуатації устаткування обов’язковим є контроль справності засобів захисту і сигналізації, виключення випадків самовільного втручання в їх конструкцію, своєчасне проведення технічного обслуговування з метою утримання в технічно справному стані. Важливим є дотримання проектних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень. Адже установка в громадських будівлях герметичних пластикових вікон і дверей унеможливлює вільний доступ повітря в приміщення без встановлення додаткових вентиляційних систем, чим збільшує ймовірність настання небезпечних ситуацій.

Окремо Олександр Слєпинін наголосив на необхідності проведення спеціального навчання, перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці для працівників, які залучаються до обслуговування обладнання підвищеної небезпеки.

Семінар-наради відбулися за участі представників Роменського відділу обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області, Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості, а також суб’єктів господарювання соціальної сфери, торгівлі, громадського харчування відповідальних за безпеку газо та тепло постачання.