gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Харкові проведено семінар щодо працевлаштування осіб з інвалідністю

06 грудня 2019

Фахівцями Управління з питань праці ГУ Держпраці у Харківській області у рамках соціального партнерства та співпраці з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю на базі Харківського міського центру зайнятості проведено спільний з представниками Харківського обласного Фонду соціального захисту інвалідів семінар на тему: «Ефективне працевлаштування професіоналів, спеціалістів з числа людей з інвалідністю. Створення робочих місць для людей з інвалідністю, забезпечення гідних умов та оплати праці».

В роботі семінару взяли участь представники 17 підприємств, установ та організацій, зокрема ДП «Завод «Електроважмаш», ТОВ «ТД «Стандарт Трейд», ТОВ «НВФ «Ротормаш», ДП ЖКК АТ «Трест Житлобуд», КП «Харківський метрополітен», ВП «Локомотивне депо Лозова» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Українська залізниця» та інші.

Під час семінару фахівцями Держпраці було наголошено, що одним з основних нормативних актів, спрямованих на соціальний захист осіб з інвалідністю в Україні, є Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 за № 875-XII.

Відповідно до ст. 1 цього закону особи з інвалідністю в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Задля реалізації творчих і виробничих здібностей осіб з інвалідністю та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується згідно зі ст. 17 Закону № 875 право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

У випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій.

Залучення інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час можливе лише за їх згодою та за умови, що це не суперечить рекомендаціям медико-соціальної експертної комісії.

Фахівцями Головного Управління було зазначено, що дискримінація за ознакою інвалідності забороняється законом, тобто роботодавець не вправі відмовити особі з інвалідністю в укладенні трудового договору з мотивів інвалідності, крім випадків, коли ця робота протипоказана йому за станом здоров’я.

Наприкінці семінару фахівцями ГУ Держпраці у Харківській області були надані вичерпні відповіді на запитання представників підприємств. Завдяки проведеному заходу присутні мали змогу отримати практичні поради фахівців у застосуванні законодавства про працю та санітарного законодавства з розділу гігієни праці.