gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернігівщина: про вимоги безпеки під час опалювального періоду говорили в місті Городні

05 грудня 2019

Фахівці Управління Держпраці у Чернігівській області провели семінар-нараду за темою «Попередження виробничого травматизму під час опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери» для керівників та працівників навчальних закладів і відділів культури Городнянської міської ради та райдержадміністрації.

Присутнім було доведено стан виробничого травматизму на підприємствах Чернігівської області з початку 2019 року, проаналізовані причини та правові наслідки деяких нещасних випадків. Були доведені вимоги щодо створення на робочих місцях безпечних умов праці, мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків, розглянуті ефективні напрямки організації профілактики та недопущення виробничого травматизму.

Посадовці надали роз’яснення вимог нормативно-правових актів з охорони праці до суб’єктів господарювання, які здійснюють експлуатацію опалювальних котелень, теплових пунктів, опрацювали вимоги Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском. Крім того, увагу присутніх звернули на організацію проведення технічного опосвідчення котлів, проведення своєчасного ремонту котлів за затвердженим графіком планово-запобіжного ремонту, їх обслуговування навченим та атестованим персоналом. Окремо нагадали про вимоги до організації перевірки справності  приладів та пристроїв безпеки котлів, до порядку перевірки справності дії запобіжних клапанів, виконання персоналом виробничих інструкцій, проведення протиаварійних тренувань з персоналом котелень, ведення необхідної технічної документації.

Також були розглянуті питання організації безпечної експлуатація електроустановок, доведені основні вимоги безпеки під час обслуговування електроустановок, викладені вимоги до працівників, оперативного обслуговування та виконання робіт. Обговорені правила безпеки під час виконання окремих видів робіт в електроустановках загального призначення, в частині виконання робіт з електроінструментом.

Також у рамках заходу фахівці Управління приділили увагу експлуатації устаткування підвищеної небезпеки та вимогам до виконання робіт підвищеної небезпеки. Окремо опрацювали питання організації безпечної експлуатації димових та вентиляційних каналів, наголошуючи на неприпустимості порушень проектів рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень. Було зазначено, що імовірність настання ризиків негативних ситуацій посилюється практикою установки в приміщеннях громадських будівель герметичних пластикових вікон і дверей, що унеможливлює вільний доступ повітря в приміщення без встановлення додаткових вентиляційних систем.

Наприкінці семінару-наради посадовці у форматі вільного спілкування надали учасникам вичерпні відповіді на поставлені запитання, роз’яснення та практичні поради.