gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Сумщині Держпраці інформує підприємства щодо безпеки виконання робіт на висоті

28 листопада 2019

На базі Конотопського політехнічного технікуму Сумського державного університету для підприємств Конотопського району головним державним інспектором відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Сумській області Олегом Самусем проведено семінар на тему «Організація і безпечне виконання робіт на висоті».

Враховуючи те, що роботи, які проводяться на висоті понад 1,3м належать до переліку робіт підвищеної небезпеки, у ході заходу фахівець Держпраці проінформував присутніх про порядок допуску працівників до їх виконання. Зокрема, Олег Самусь зауважив на тому, що залучати до таких робіт можуть виключно працівників не молодше 18 років, які пройшли професійний добір, навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Присутні ознайомилися з обов’язками роботодавця по організації робіт на висоті. Задля створення безпечних умов їх виконання має бути забезпечено:

–  контроль наявності, міцності та стійкості огороджень, настилів, риштувань, драбин;

–  застосування для виконання робіт технічно справних машин, механізмів, пристроїв, наявність на них технічної документації;

– забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту і використання їх за призначенням;

–  правильна організація робочих місць та проходів до них;

–  урахування метеорологічних умов, освітлення робочих місць;

–  дотримання порядку проведення цільового інструктажу.

Участь у семінарі взяли представники ТОВ «МОЛОКО ВІТЧИЗНИ», ДП «КОНОТОПСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО», ТОВ «СЕКТОР АГРОКОН», ТОВ ЖЕД «СІМ ВІТРІВ», КЗ «КОНОТОПСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ».

Зазначимо, що через падіння працівників з висоти під час виконання своїх службових обов’язків на Сумщині у поточному році сталося дев’ять нещасних випадків, з них три зі смертельними наслідками.

Із метою зменшення ймовірності травмування працівників на роботі фахівцями відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Сумській області протягом січня-листопада 2019 року проведено 14 семінарів присвячених питанням безпеки виконання робіт на висоті, до участі в яких залучено представників близько 70 суб’єктів господарювання Сумщини. Також заплановано проведення фахівцями відділу таких семінарів 29 листопада поточного року на базі суб’єктів господарювання, які здійснюють навчання з питань охорони праці в місті Суми.