gov.ua Державні сайти України
Пошук

Чернівецька область: безпека навчального процесу залежить від якісної організації охорони праці в закладах

25 листопада 2019

Організація охорони праці, безпеки життєдіяльності, профілактики дитячого травматизму та медичного обслуговування у закладах освіти Чернівецької області  – саме ці питання порядку денного стали ключовими під час наради з відповідальними працівниками органів управління районних державних адміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, керівниками закладів обласного підпорядкування.

Участь у зібранні взяли понад 80 представників освітніх установ, посадовці органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Організатори форуму: департамент освіти та науки Чернівецької обласної державної адміністрації, навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладів області.

Участь у нараді взяв перший заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей.  Посадовець став  одним із основних доповідачів під час заходу.

У своєму виступі перед освітянами заступник керівника територіального органу Державної служби України з питань праці, насамперед, зазначив на тому, що упродовж нинішнього навчального року в освітніх закладах та установах Буковини не зафіксовано жодного випадку виробничого травматизму, хоча в області за десять місяців 2019 року мав місце 31 нещасний випадок на виробництві, п’ять із них – зі смертельним наслідком.

«Така статистика є свідченням того, що робота, націлена на поліпшення стану охорони праці та промислової безпеки в освітніх установах, проводиться. І це є пряме виконанням  норм Закону України «Про охорону праці», який зобов’язує відповідальних осіб створювати належні та безпечні умови праці, – наголосив у виступі Іван Гордей. – Водночас необхідно підкреслити, що  аналіз наглядової роботи, проведеної головними державними інспекторами Держпраці в навчальних закладах, засвідчує про окремі порушення вимог законодавства та відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. За результатами перевірок встановлено факти несвоєчасного проходження навчання та перевірки знань з питань охорони праці керівниками загальноосвітніх установ, не призначення осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію електро- та газового господарства, відсутність інструкцій з охорони праці або неналежне їх розроблення, використання технічно несправного інструменту і таке інше».

У ході виступу наголошено, зокрема, на тому, що відповідальним особам необхідно вжити невідкладних заходів щодо підвищення рівня безпеки при використанні відомчого автотранспорту, у тому числі, шкільних автобусів.

Акцентовано також на тому, що наразі розпочався й триває опалювальний сезон. Його безпечне проходження напряму залежить від навиків та умінь обслуговуючого персоналу.

«Експлуатація з найменшими порушеннями нормативно-правових актів з охорони праці може створити умови для виникнення певних ризиків або надзвичайних ситуацій. Управління Держпраці у Чернівецькій області акцентує на постійному контролі за технічним станом опалювальних приладів, своєчасним виконанням регламентних робіт, трудовою дисципліною операторів котелень, їх навчанням та проходженням попередніх та періодичних медичних органів», – підкреслив посадовець Держпраці.

Повідомлено також про те, що з 1.07.2019 року вступив у дію новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Наголошено на змінах алгоритму дій відповідальних осіб у разі настання нещасного випадку.