gov.ua Державні сайти України
Пошук

15 закладам охорони здоров’я Миколаївщини рекомендовано впорядкувати надання послуг щодо проведення медоглядів

22 листопада 2019

Управління Держпраці у Миколаївській області проаналізувало повноту проведення медоглядів працівників певних категорій  закладами  охорони  здоров’я Миколаївщини. За результатами аналізу встановлено,  що визначення стану здоров’я працівників проводиться з порушеннями. Мова йде про реєстрацію вихідних об’єктивних  показників  здоров’я  та  можливості  виконання без погіршення  стану  здоров’я  професійних  обов’язків  в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів  виробничого середовища і трудового процесу, виявлення професійних захворювань, що виникли раніше при роботі  на  попередніх  виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань.

Причина: невідповідність  складу Комісії з проведення медичних оглядів закладів охорони  здоров’я  (далі – Комісія).

Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 №246 передбачено, що до складу Комісії входять обов’язково терапевт, лікарі, які пройшли підготовку з профпатології. При відсутності окремих лікарів до проведення медичних оглядів залучаються на договірній основі спеціалісти з інших закладів охорони здоров’я.

Зазначена норма не витримана 15 закладами охорони здоров’я Миколаївщини. Зокрема, одні заклади не потурбувалися про формування повного складу лікарів, проходження яких є обов’язковим для працівників певних категорій, інші – не забезпечили наявність серед членів Комісії лікаря, який має відповідну підготовну з профпатології.

Зазначене свідчить про неякісне та неповне проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі,  щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року. Таке призводить до несвоєчасного виявлення ознак професійного захворювання, допущення працівників до виконання окремих видів роботи без урахування протипоказань.

«Своєчасне виявлення ознак професійних захворювань та реалізація профілактичних заходів зберігає повноцінне  життя працівника на багато років.  Ситуація навколо організації та проведення медоглядів працівників Миколаївщини  має бути покращена. Ми неухильно працюємо над цим», – з коментаря Яни Скуратовської, першого заступника начальника Управління Держпраці у Миколаївській області.

Управлінням Держпраці у Миколаївській області підготовлено та надіслано листи закладам охорони здоров’я Миколаївщини з рекомендаціями щодо призупинення проведення медоглядів працівників певних категорій до приведення діяльності  відповідно до вимог чинного законодавства.